Sila Jangan Klik

FOLLOW ME AND I WILL FOLLOW YOU BACK..

Iklan lagi

13 February 2012

Pengalaman Temuduga SPP

...Cerita Mula...

Hye all.. Assalamualaikum... Malam ni aku just nak ceritakan pengalaman aku inteview SPP di  Bilik Temu Duga Suite 9 Level G Putrajaya International Convention Centre (PICC). Pada 9 Feb 2012 jam 7.30am. Dalam satu bilik ada 5 orang dan orang yang menemuduga ada 2 orang. Antara soalan yang dia Tanya:-

1. Sila perkenalkan diri anda secara ringkas serta mengapa anda memilih kos AT45 dan minor sebagai pilihan anda dan bagaimana anda mengaplikasikan dalam kehidupan harian dan di sekolah mahupun dalam P&P anda...

2. Soalan group- Berdasarkan FPK (Falsafah Pendidikan Kebangsaan) huraikan hubungkait antara kurikulum dan kokorikulum dalam FPK untuk sekolah anda. Macam mana ingin mencapai matlamat tersebut.. Berdasarkan JERI.. Bagaimana ianya dapat dilaksanakan di sekolah.. hubungkaitkan... (aku pon bler sangat dengan soalan yang dia bagi.. aku tak boleh tangkap apa soalan ni mencarut.. Tapi just merapu jew.. last2.. dia cakap lari dari tajuk.. So..redha je lah... ) walaupun kurang tepat.. Yang penting confident jew…

3. pengurusan bilik darjah guru.. huraikan dan bincangkan... Yang ni paling best sekali... tah apa aku dengan kawan2 yang lain huraikan.. soalan dia umum sangat... tapi ada gak point kat situ..

4.soalan bonus berkaitan headcount apa tah.. aku pernah benda benda ni.. tapi ingat-ingat lupa.. So apa lagi.. macam-macam jawapan keluar.. Orang tu senyum jew tengok aku. Secara keseluruhan.. memang teruk juga kita orang kena.. semua aku jawab.. tapi jawapan tak seperti yg penilai tu harapkan..

P/s- Walaupun aku hafal dan faham 150% FPK... bila dia bagi soalan & putar belitkan soalan.. terus jadi blerrr... So..sape2 yg dpt kat Putrajaya esok.. ready lah fizikal & mental korang... Isu semasa sikit pon dia tak sentuh.. intview kita orang lebih kurang 1 jam setengah unt 3 tajuk ni jew...time tu lah rasa nak koma 1 jam setengah.. urmmmm...


Sebagai tanda kenangan kepada korang semua.. Aku uploadkan pic  setelah selesai interview... Muka yang agak tertekan dan kegersangan.. LOL!! 


...Cerita Tamat...

5 comments:

puteri cahaya. said...

G.Luck!!!... JERIS tu : Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek & Sosial kan?... interview utk jawatan ape? cikgu ke? wah.... complicated nye..

HairiAks said...

ha3.. JERIS yg tu.. ha3.. unt pengesahan jawatan unt cikgu... soalan dia mmg mcm tu.. tp sabar je lah..

Anonymous said...

susah gak temuduga ni, semuga berjaya menjadi cikgu yg cemerang =)

pointer saya x tinggi takut masa depan nnt x dipanggil temuduga.... 3.above but x dean.....TT

Anonymous said...

sokln NMPK simple, tp leh wt org tberak kt situ gk...adoyaii...takot plak ktorg...

Aida Azryn said...

hehe. apa2 pun gudluck la.. hope dapat la jadi guru tetap nanti ye.. kena posting kat perlis pon ok gak pasni. boleh prince belajar bahasa utagha. hahaha. ;p