Sila Jangan Klik

FOLLOW ME AND I WILL FOLLOW YOU BACK..

Iklan lagi

27 December 2010

Bila Kaki Tersepit Di Eskelator

...Cerita Mula...

Hey all, semalam aku sempat shopping di Melaka. Banyak juga tempat yang aku pergi. Mahkota Parade, Dataran Pahlawan & Melaka Sentral. Dipendekan cerita, bila sampai di salah sebuah shopping di Melaka Sentral ( Shopping yang agak besar dan debom). Bermulah peristiwa  yang agak menghayat hati.

Masa aku dengan My Sis sibuk memilih jam tangan.Tiba tiba orang ramai menjerit & berpusu ke eskelator (Tangga Begrerak) berdekatan kedai Jam. OMG, seorang kanak kanak Cina tersepit kaki di eskelator. Hampir 1 jam lebih barulah dapat dikeluarkan. 

  
Difahamkan, pihak pengurusan pusat membeli-belah itu dan orang ramai cuba mengeluarkan kaki kanak-kanak malang itu setelah mendengar jeritan  mangsa. Mereka bagaimanapun terpaksa mendapatkan pertolongan Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk mengeluarkan kaki kanak-kanak itu setelah percubaan mereka gagal. Korang  tahu, separuh nak mati  budak tu menjerit kesakitan. 


Lebih kurang macam ni keadaan pada masa tu. Bayangkan kaki tersepit dicelah eskalator. Memang sakit kan? Kalau  aku yang tersepit macam ni, kompom koma 3 hari 3 malam. Boleh trauma dowh. Mati hidup semula pon aku tak hingin  naik  eskelator. Aku rela  guna tangga or lif.


Yang ni pic orang tersepit jugak, akibatnya kaki dia hancur & cacat. Tak pasal pasal , malam tadi aku  mengigau pasal budak tu.

P/s- Aku nak pesan dekat diri aku & korang semua. Lepas ni, kalau nak naik eskelator... TOLONG  berhati hati. Kalau boleh, elakan pakai selipar Crocs, Jepun & apa apa selipar jenis getah. Tak lupa juga kepada mak & bapak bapak dekat luar tu. Korang pastikan anak sentiasa berasa dalam keadaan selamat.

...Cerita Tamat...

25 December 2010

Selamat Hari Natal

...Cerita Mula...

Salam semua, rasanya masih belum terlambat nak ucap Selamat Hari Natal kepada mereka yang sambut hari ni. Walaupun tak semeriah hari raya puasa. Aku pon celebrate juga. Biasalah 1 Malaysia kan? So, semua perayaan aku sambut. So, jom kita ramai-ramai pergi rumah terbuka Hari Natal kat Kg. Portugis, Melaka.

Tahun ni nasib aku sangat malang. Aku celebrate Hari Natal dalam keadaan kesakitan. Korang nak tahu tak. Boleh aku terlangar bucu katil. Sakit dowh... Habis koyak kaki aku. Kena 14 Jahitan. Darah banyak sangat. Kaki aku koyak rabak. Jatuh saham Prince. U know, kompom akan berparut kaki aku. Lepas ni kompom tak makan kicap.

Masa kena tu, aku rasa macam nak pitam. Tapi kan.. Aku buat buat tak sakit jer. Biasalah, tak kan aku nak jerit jerit macam orang gila kan? Lepas makan ubat, jahit & balut. Terus tidur, Pagi tadi dekat jam 11 baru bangun.

P/s- Sakit sakit kaki. Sakit lagi hati aku. Tak ada mood nak upload pic untuk entry kali ni. Sekarang masih dalam mood berkabung. Nak tahu kenapa aku sangat emo. Wait & see.. Tengah mengumpul bukti. Tengah menjadi spy. Tengah memikirkan sesuatu. Renung renungkan dan selamat beramal. :-)

...Cerita Tamat...

22 December 2010

Membosankan Diri Di Kampung

...Cerita Mula...

Hey all, bosan kan cuti sekolah ni. Ekceli aku nak bagi tahu tahu. Sepanjang cuti ni. Aku just terperap dalam rumah. Paling best bila berat dah bertambah berkilo kilo. Kulit pon semakin gebu. Pipi semakin montel. OMG, dah macam adik Doraemon pulak. ( Mood perasan nak mampos.. lol..)



Yang ada kat rumah cuma my mum & dad jer. My sis & bro macam biasa busy dengan kerja dia orang. Bila dah bored, macam biasa lah. My sis yang selalu jadi mangsa untuk temankan aku jalan jalan & shopping. Memang best, paling best sekarang ni tengah Mega Sale. Kalau boleh nak beli jer semua yang ada. INGAT.. Belanja mengikut kemampuan bukan mengikut hawa nafsu.

P/s- Rindu dengan someone.. Miss kawan kawan Taman Nusa yang gediks tu.. lol...
-Tak sabar nak tunggu result exam .. :-)

...Cerita Tamat...

20 December 2010

1 Year + 274 Entry + 943 Followers

...Cerita Mula...

Morning all, diam tak diam sudah satu tahun aku berbelog. Rasanya baru seperti semalam aku menulis. Kalau u all semua nak tahu. Pada 18-12-2010. Genap 1 tahun usia blog ini. Pada mulanya, tujuan aku menulis bukan untuk meluahkan rasa hati atau nak buat cerita sedih. Cukuplah skadar suka suka. Tapi, bila dah tak ada idea nak tulis. Semua cerita aku tulis. Dari sejarah hidup, kawan kawan, keluarga, dan macam macamaku carutkan dalam ni.

Sepanjang 1 tahun aku berbelog, sebanyak 274 entry dan 943 orang yang follow. U all ingat senang ke nak update hari hari. Bukan senang nak suruh orang follow, bukan senang nak cari  bahan untuk dimasukan.  Kadang kadang aku terpaksa menghabiskan masa untuk menghadap binatang ni. Mula mula memang boring tahap dewa. Tapi lama kelamaan aku dapat juga membiasakan diri. Kadang kadang otak aku jadi tepi dowh. Tak ada idea nak tulis apa. Ekceli aku pernah mencari ilham dekat dalam hutan, gunung ganang, sungai mungai, & macam macam lagi untuk mendapatkan ilham untuk menulis.




P/s- Terima kasih kepada mereka yang sudi membaca  blog aku. Thanks kepada mereka yang menjadi follower aku. Tanpa u all semua blog ni tak kemana pon. 

...Cerita Tamat...

17 December 2010

Alahai Prince...

...Cerita Mula...

Hey all, selamat petang. Ekceli dekat Negeri Sembilan musim salji. Korang percaya tak? Mati hidup semula pon aku tak kan caya salji turun. Hari hari hujan turun. Pagi, petang, siang malam hujan jer. Nak keluar pon terbatas. Korang tahu tak, tak berkembang minda aku dok terperap dalam rumah. Walaupun minda aku tak berkembang, tapi isu semasa still aku tahu ok.



Muka yang agak tertekan masa ni. U know, marah dengan syarikat pembekal jalur lebar yang agak terkenal di Malaysia. Tunggu entry seterusnya. Aku akan luahkan segala suka & duka syarikat ni.

So, macam biasa. Masa yang paling sesuai untuk membuat tahi mata adalah ketika hujan. So, jom kita tidur.

P/s-  Penat menguruskan intenet rumah yang ada masalah. Sehingga blog aku sangat terabai minggu ni. Bila keadaan dah okie. Aku akan explore blog korang semua. Mwaahhhh...

...Cerita Tamat...

08 December 2010

Akhirnya..

...Cerita Mula...

Hey all, korang nak tahu. Aku baru selesai kemas barang-barang. Berkotak kotak & berbeg barang aku. Ekceli aku nak pindah rumah. Aku dah tak stay Tanjong Malim. Sedih rasanya nak tinggalkan bumi Tg. Malim. Banyak kenangan dekat sini, pahit, manis, suka & duka aku kat Tg. Malim. Lepas ni aku akan kesepian meninggalkan orang yang aku sayang, ex housemate Taman Nusa, kawan kawan UPSI, My Best Friend & Kedai Makan Panel aku. So sad... Aku masih tak dapat nak lupakan kenangan manis dekat sini.


May be aku akan rasa kekok bila balik Negeri Sembilan. Aku tak tahu macam mana nak terima perubahan ni. Aku pasti rindu dengan kawan kawan. Lepas ni sape yang nak ajak aku jalan jalan. Belikan makanan aku, temankan aku shopping? Paling sedih bila aku tak dapat jumpa My Best Friend.

P/s- korang doakan aku mampu menempuhi semua dugaan ini yer. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Doakan aku berjaya menamatkan praktikum.

...Cerita Tamat...

03 December 2010

Celebrate At Sky Java Cafe & Taman Nusa

...Cerita Mula...

Hey All.. Ekceli aku baru lepas celebrate lagi. I am so tired. Tapi kan, tuhan saja tahu macam mana GUMBIRA hati dan perasaan aku. Kalau sebelum ni, paling banyak pon dua or tiga kali sehari. Tapi kali ni berkali kali pulak. Aku rasa dah macam artis pulak.( mood perasan lagi mengada ngada vs gediks).



Okie.. Yang ni pic makan makan dekat Sky Java Cafe. Macam biasa lah. Sebelah aku ni tak lain tak bukan my best friend 4 ever. Merangkap PA aku juga. ~lol~. Ekceli bukan kami dua orang je dekat sini. Lebih kurang 18 orang yang join, antaranya Lyn, Mie, Farid, Adik, Rizal, Faizal & Ramai lagi lah. Kita orang just makan makan & Nyanyi lagu jer.


Menu utama Chicken Chop +  Ice Lemon Tea + Ice Cream. Hahaha.. Ini semua ditaja oleh someone. Biarlah Rahsia.


Bila sampai je rumah. Tiba tiba lampu padam. Ada surprise lagi. Yang ni my housemate yang buat. Thanks dekat Ikhwan, Hasnan, Helmi, Shide, Richard, Zaidi, Jasmie, & Farhan. Tiba tiba dia orang dalam bilik aku. So, layan je lah.


Cantik kan cake dia. Very budak budak punya cake. Tapi Memang best. Korang jangan pelik pulak. Dekat  cake tu ada nama aku dengan Jasmie.


1,2,3... Tiup... Aduh.. Menyembur air liur... Aku dengan Jasmie.. Birthday kita orang selang beberapa hari jer. So, dia orang celebrate sekali. Memang nak save bajek  kan. ~lol~


OMG.. Selamat tak terbakar rumah.. Tetiba my cake keluar bunga api. Meriah sekejap rumah. Masa ni lah En. Farhan agak menonjol kegedikan dia. Suka sangat dia, sampai joget kegembiraan dia.


Inilah housemate aku. Ekceli aku tak da roomate. Kalau ada roomate mesti best kan? Tapi ok apa dok sorang sorang dalam bilik. Tak ada orang nak memekak dekat telinga aku.


Memang aku dah jangka benda ni akan terjadi. So, sebagai langkah berjaga jaga. Aku dah siap tukar baju. So, korang tengok hasil dia. memang tertarik dan menarik. Kan.. kan.. kan.. Lebih kacak dari seorang badut.


Muka tak puas hati aku...Memang teruk sangat dia orang semua. Sampai hati buat aku macam ni. Muka aku lebih hodoh dari seorang badut. Urrmmmm....

P/s- Thanks kawan kawan... Aku tak tahu nak cakap macam mana. Aku sangat terharu dowh. Aku rasa.. ni kenangan paling manis dalam hidup aku.

So, korang tunggu entry yang seterusnya.. Lepas ni aku nak bagi kejutan lagi.. Aku  celebrate dengan someone lagi.. hahaha.. Of coz my scandal... ~lol~

...Cerita Tamat...

02 December 2010

Surprise By My Dear

...Cerita Mula...

Aloooo... Baru je post entry.. Tetiba nak update lagi.. Tak apa.. Aku tak peduli korang nak cakap apa. Yang penting aku sangat bahagia hari ni. Masa lunch tadi, tetiba kawan aku dari Rawang ajak lunch sama sama. Tapi naluri memang dah berkata kata. Kompom dia nak celebrate birthday aku. Masa tu dia suruh aku gi Secret Recipe. So, aku pon gi lah. 


Yang ni antara cake yang aku makan, korang nak tahu. My dear order 8 slide yang berlainan flavour. Sampai nak muntah aku makan. Paling best banana. Yang paling terbaru. Terangkat kening Prince makan. So, macam biasalah. Aku makan sikit sikit jer. On diet lah katakan.. ~lol~


 Sementara nak tunggu  spaghetti & Nasi Lemak. Sempat sedut air dulu. Memang meriah sangat sangat. 


OMG.. Tetiba pulak  pekerja kat situ datang dekat aku bawa kotak besar & bagi hadiah besar. Sweet sangat sangat.. Siap nyanyi untuk aku dowh.  Aku ingat dia orang semua buang tebiat. Rupa rupanya semuanya sudah dirancang. Siap dapat kad lagi. 1st time dalam hidup aku orang buat kejutan macam ni...
 


Paling kelakar time ni. Aku pergi naik moto. Bila nak balik masalah besar pulak. Kotak tu besar sangat. Aku tak boleh nak bawa sorang. So, sudah tiba masa menyusahkan kawan kawan. So, aku kena pulak jemput kawan aku tolong bawakan hadiah. Terima Kasih kepada dia ek. Siapa dia tak perlu tahu. Ekceli aku malas nak suruh my dear tolong hantarkan hadiah kat rumah. U know, takut budak budak rumah nampak. Tal pasal kecoh satu rumah.


1,2,3.. Jom gelak ramai ramai.. Seumur hidup aku... Ini kali pertama dapat bear.. Hahahaha... selamat colour coklat.. Kalau colour pink.. Memang menagis family aku tengok.. Mesti kakak, mama, sibling & dad bahagia tengok aku dapat bear.


Comelkan bear ni, macam orang yang bagi jugak. So, kepada my dear. Thanks sangat sangat. Memang surprise sangat. Selamat prince tak pensan dekat situ. ~lol~. Oppss.. lupa pulak nak say thanks kat dia.. Semua dia yang belanja.. :-)

P/s- Tunggu entry yang seterusnya.. :-)
 

...Cerita Tamat...

Prince HairiAks 23 Year (Celebrate by Pija & Wan Besut)

...Cerita Mula...

Hey all, hari ni aku sangat terharu gila. Macam macam kejutan dapat dari kawan kawan. Ekceli aku nak bagi tahu yang Pija & Wan Besut celebrate my birthday. Aku pon  tak perasan sangat yang dia orang nak celebrate. U know, kami selalu keluar dinner sama sama. Tiba tiba aku rasa pelik semacam bila dia orang order makanan banyak sesangat. Oklah, korang layan je lah pic kat bawah.



Jom nyanyi untuk aku... Selamat HAri Muda...  
Selamat Hari Muda...
Selamat Hari Muda Prince HairiAks...
Selamat HAri Muda..


 Tetiba pulak aku buat buat terkejut...~lol~


Yeah.. Sate yang best sangat sangat...



P/s- Thanks kepada Pija & Wan Besut yang celebrate my birthday. Sayang kat korang. Hik3.. Thanks daun keladi.. Nanti aku nak lagi...

Tunggu update yang seterusnya... Banyak lagi nak story...

...Cerita Tamat...


01 December 2010

Hot Hot Kilat.. Hot Lagi Prince HairiAks?

...Cerita Mula...

Salam semua, petang ni emosi aku kurang stabil sikit. Cuma ingin luahan perasaan aku. AWAS!!! Bukan untuk meraih simpati dari mana mana pihak. Cuma untuk melepaskan sedikit geram. Aku tahu, petang ni hujan lebat, ribut taufan, puting beliung & banjir kilat.  So My $$#%%  nak suruh aku memetir pulak petang ni.

Nak pendekan cerita, tiba tiba Miss %$%^&&^$  marah tak tentu pasal. OMG, apa sudah jadi? Tak kan pulak pasal hujan tetiba dia nak marah marah? Bila tanya kenapa, tak mau jawab. Bila suruh cakap dia diam. Tak habis habis cakap i kecewa dengan u? Kecewa pasal apa pon aku tak tau. Setahu aku, dah berapa minggu aku tak keluar dengan orang lain, tak makan dengan siapa pon melainkan housemate aku. So, nape pulak nak angin tak pasal pasal.



Korang nak tau tak, dia cakap kecik hati  dengan aku. So, apa aku nak buat? Nak suruh aku nangis sampai keluar air mata darah? Nak suruh aku dodoikan dia sampai tidur atas riba. Kalau tak, nak suruh beli anak patung barbie untuk dia? Weekkk... Dah besar pon nak merajuk & kecik hati. Hati lebut macam tisu.

Kalau ye pon aku salah, tolong bagi tahu apa salah & silap. Ni tidak, emo tak pasal pasal macam orang datang moon. Tapi aku sedikit pon tak amik hati dengan dia. Hidup tanpa masalah.. Smile.. :-)

...Cerita Tamat...


30 November 2010

Bersukaria Sambil Cuci Mata Di Kalumpang

...Cerita Mula...

Hey all, hari ni aku sempat menghabiskan masa dengan classmate dekat Kalumpang. Memang seronok dowh. Tapi tak semua yang join. Ada lah dalam 12orang. Walaupun 12 orang yang join, aku rasa macam 200 orang yang datang. Semua beruk, monyet, kera & mawas cabut lari. Tetiba jadi kecoh dalam hutan tu.


Aksi rakus Prince & Wan masa makan. Menu utama:-

Mihun Goreng
Murtabak Maggi
Daging Goreng kunyit
Keropok Ikan
Keropok Moni
Sandwich
Agar-Agar
Puding
Air Sirap 


Ha.. Ini dia antara peserta yang terlibat dalam aktiviti terjun menerjunkan diri. 


Salah satu gambar yang WAJIB dimasukan. Pic Berfoya foya dengan Mak Cik Lyia & Nenek Nurul.



P/s-Thanks kepada Nurul, Lia, Nisa, Zura, Pija, Wan, Nan, Wen, Richard, Syah & Zaidi yang join. Memang best sangat. Thanks juga kepada mereka yang bertungkus lumus sediakan makanan untuk Prince. Sayang u all. Mwaahhhh...

...Cerita Tamat...

29 November 2010

UPIK ABU, PRINCE dan LAURA

...Cerita Mula...

Hey All, selamat sore. Lama bangat ngak ketemu ya. Iya.. Aku lagi capet. Aku lagi tired.. Aku lagi penat.. Ekceli aku mau bilang sama kalian semua. Yang aku sekarang ni sedang menonton drama sinetron UPIK ABU, PRINCE dan LAURA. OMG, walaupun udah berkali kali nonton, tapi aku masih lagi boleh mengilai sorang diri. Lucu bangat watak Si Laura tu. U know, mulut dia.. Very sexy bangat.. Kalah ke"sexy"an bibir kawan baik My Mum.. Makcik  Angelina Jolie. Ayooyoo... Kapan aku ketemu sama Mak Cik Angelina Jolie...



OMG.. OMG.. OMG.. Tetiba pulak pic Prince ada kat situ. So, do i care? Ekceli, i  teringin sangat nak belakon dengan mak cik dua orang tu. Tapi kan, nak buat macam mana. Tak da rezeki. So, edit pic pon ok what.

P/s- Dalam masa 3 hari, aku dah tengok 60 episode tanpa sebarang skip yer. Ini bukan tipu. Tapi memang reality. Makan Upik, minum Abu, Mandi Laura... Semuanya UPIK ABU & LAURA punya pasal...Sekarang tinggal lebih kurang 70 episode lagi. Mampukah aku menghabiskan cerita ni? Wait & see okie...

...Cerita Tamat...

25 November 2010

Zuhairi Bin Zainol Abidin (Prince HairiAks) dah Merdeka!!!

...Cerita Mula...

Hey all, ekceli aku banyak sangat nak cerita. Tapi kan, aku tak tahu nak cakap macam mana. Aku bukan bisu, bukan pekak, bukan tak reti tulis. U all caya atau tidak, aku tak berbelog 4 hari, tidak main FB 4 hari. Nasib baik aku boleh hidup lagi. Kalau sebelum ni aku tak boleh hidup tanpa FB. Tapi sekarang aku dah boleh hidup. Aku dah buktikan.

Ekceli kan, aku exam dari 23-25. Memang nak pecah otak aku. Kalau boleh scan tunjuk kat u all. Memang aku dah tunjuk otak aku yang terpaksa bekerja keras menghafal teori & fakta. Urmm.. Akhirnya paper aku dah habis tadi. Lepas ni dah boleh kemas barang nak hantar balik N9.



 Oklah.. Aku nak say thanks sangat sangat dekat kawan kawan yang banyak bantu aku sepanjang minggu exam ni. Semua tip, nota & apa apa je yg u all bagi sangat aku hargai. 90% masuk exam..

P/s- Thanks dekat my sifu Mr. Pija yang jadi cikgu paling best. My friend yang lain Wan Besut, Richard, Jasmie, Lina, Ikin, Nurul, Nurul Liza, Kak Mas, Ikhwan,  Nisa, Lia, Hasnan. Serta kawan kawan lain yang banyak bagi pijam nota & bagi Tip.. 

-Untuk kwan kawan yang belum habis exam, good luck untuk u all semua ok. chayok2.. Merdeka!!! Merdeka!!! Merdeka!!! Aku dah Merdeka.. SMKBJ Jumpa Prince bulan 2 tahun depan.

...Cerita Tamat...

20 November 2010

Makan Paprik Tak Ingat Dunia

...Cerita Mula...

Petang semua, seperti biasa setiap hari Sabtu aku akan update pasal pasar malam. Biasalah, dah tak ada idea nak mencarut apa dalam blog ni. Ekceli petang tadi pergi pasar malam. U all nak tau tak, tetiba aku teperanjat beruk. Pasar Malam dah berubah, semua kedai dah hilang. Muskil juga aku. Tak kan pula orang cuti raya haji sampai 1 minggu. Rupa rupanya layout dah berubah. Tempat makanan dah pindah dekat pasar yang lama. Waktu aku sem 1 sampai 3 memang kedudukan asal pasar malam macam tu. Tapi bila dah masuk sem 4 kedudukan dah berubah. 


 Ni dia, Miss Nurul merangkap PA Prince. Berusia 23 tahun, tidak merokok, seorang yang pemalu, tidak suka bau asap rokok, suka makan cekodok pisang, kuih bom, air kegemaran cincau Jagung.

Hahaha.. Apa yang aku merapu petang petang ni. Ekceli aku nak bagi tahu. Sebentar je tadi Miss Nurul bagi aku paprik, dekat 4 kg 250 gram. Banyak kan? Memang kenyang gila aku makan. Siap bagi kawan kawan lain makan lagi. Tapi kan...  Masih lagi tak habis.. Semua puji sedap.. Semua cakap cukup rasa.. Biasalah kan.. Kalau makan free semua sedap.. cuba aku caj sorang RM4. Mesti dia orang cakap tak sedap, masin, kurang susu, kurang gula. Tapi, aku bukan nak mengampu lah.. Memang sedap dia masak. Rasa macam kakak aku punya paprik jer. 

P/s-Thanks My Gugi Muci Nurul yang masakan Paprik untuk Prince. Memang best sangat sangat. Terjongkit kening masa makan. Hik3...

...Cerita Tamat...


18 November 2010

Banana is a Pisang

...Cerita Mula...

Hey all, sebenarnya aku suka suka nak keluarkan entry ni. Petang semalam aku ternampak pisang tergantung depan kedai runcit seberang jalan rumah aku. Tetiba pulak teringin nak makan pisang. So, apa lagi. Aku beli lah sesisir. Bila sampai rumah terus makan. Bila makan satu, nak lagi satu. Bila makan lagi satu nak lagi dua. OMG, apa sudah jadi dengan aku. Tak mungkin dah kena rasuk dengan hantu pisang. Lebih kurang 30 minit pisang aku dah habis.



Bak kata pepatah, alang alang menyeluk pekasam biar aku makan sampai kenyang. Hahaha.. apa lagi.. aku pon terus beli lagi 4 sisir. Bapakkan sedap rasa pisang tu. Sampaikan aku ketagih dowh. Tokei kedai tu  tetiba pulak buat buat teperanjat aku beli banyak sangat, dalam hati dia suka nak mampos aku beli banyak. Dah tu siap tanya lagi mau buat kenduri ke? Tengkorak hidup dia nak buat kenduri setakat 4 sisir. Nak buat taik gigi pon tak cukup. Sebenarnya dia saja je nak ngorat aku. ( mood perasan gila  vs syok sendiri).


Bila dah makan pisang, mengidam pulak nak makan banana splits. Oh My God.. Oh My God.. Oh My God (Cuba gayakan mengikut nada suara Laura dalam cerita Upik Abu & Laura.. Mesti cute muka u all kan..) hahaha..

P/s- Sekarang masih lagi dalam mood study, tapi  kan.. Otak aku masih lagi ting tong.. Tak tau kenapa.. Urrmmm..

...Cerita Tamat...

16 November 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha

...Cerita Mula...

Salam semua, dikesempatan ini aku ingin ucapkan salam Aidiladha kepada family yang berada di Negeri Sembilan, saudara mara yang berada di Malaysia mahupun di luar negara, kawan-kawan UPSI, Blog, FB, Tagged, Twitter, YM, Skype, My Space, MSN, Friendster, Gmail dan seluruh rakyat Malaysia yang mengenali diri saya.
 

Urmm..Tahun ni, i terpaksa beraya rumah Isteri Muda pulak dekat Australia. So, kepada family kat Negeri Sembilan. U all jangan sedih  yer.

P/s- Berhati hati ketika memandu, Ingatlah scandal yang tersayang.

...Cerita Tamat...

13 November 2010

Tak Nak Perut Buncit

...Cerita Mula...

Salam semua, untuk makluman semua. Aku nak ajak anda semua rasa apa yang aku rasa. Dekat 5 hari aku tak makan nasi. Tiba tiba terjumpa pulak nasi kerabu dekat pasar malam. OMG, aku rasa seperti kena rasuk dekat atok jin pulak. Baru ingat tak mahu makan nasi 1 bulan. Tapi semuanya berakhir hari ini. Aku dah termakan nasi kerabu vs makanan sampingan yang lain.

Alang alang  tak makan nasi 1 minggu. Aku topapkan semula pada hari ni. Bukan setakat nasi yang aku beli.  Tapi, tengkorak ayam, kopok lekor, jagung, apam terbalik, apam tertonggeng, otak otak, jagung bakar, air soya, hati ayam, dubur ayam, bebola sotong. Semua aku beli, apa yang tak da? Mak ngan ayah jer yang tak boleh beli. Hahaha... Masa ni aku rasa macam tak cukup lagi. Nafsu makan tiba  tiba sampai ke kemuncak, lebih rakus dari seekor DINOSAURS yang sedang kelaparan. Kalau aku diberi masa 30minit lagi. Kompom 1 pasar malam aku beli. Tapi Pak Cik driver dah ajak balik pulak. Terbantut selera nak beli lagi.


Urmm.. Penat aku diet 1 minggu tapi hari ni berat naik 2.1kg. Tak kisah lah, janji aku tak mintak duit orang lain. Bak kata mak aku, biar mati makan. jangan mati tak makan. Rite? 


Pic masa zaman kebuncitan aku. Sekarang dah slim sikit. Lagi slim dari pekan Slim River.


P/s- Aku try tengok dalam cermin. Tapi perut aku still tak boroi lagi. Doakan perut aku tak macam pic yang atas sekali. Hidup sihat tanpa boroi.

...Cerita Tamat...



11 November 2010

Demam Proton Inspira

...Cerita Mula...

Hey All, petang tadi aku sempat pergi ke showroom Proton, Tanjong Malim. Kalau u all nak tahu, sekarang ni kecoh pasal kereta proton baru. Nenek & Atok aku kat kampung pon sibuk nak gi showroom. Kepada mereka yang masih tak tahu kewujudan Proton Inspira kat Malaysia. Aku akan cerita sikit kat u all semua.


Ini dia Proton Inspira, agak segak kalau dipakai oleh sesiapa sahaja tak kira umur.

Proton Inspira merupakan sebuah model yang diadaptasi daripada model Mitsubishi Lancer dengan dilengkapi enjin MIVEC bersama-sama transmisi manual dan CVT. Walaupun mendapat pelbagai kritikan daripada pemerhati automotif tanah air, peminat dan rakyat Malaysia secara umumnya yang menganggap Proton telah gagal dan berpatah balik ke belakang, pihak pengurusan Proton cekal mendepani sebarang cabaran, tanpa meminggirkan segala kritikan dan cemuhan, sebaliknya berterima kasih ke atas semua pandangan, kritikan dan sokongan terhadap mereka selama ini. Beza diantara Proton dengan Mitsubishi Lanser hanya dekat bumper hadapan dan bahagian luaran sahaja. Selebihnya hampir sama jer.



P/s- Tahniah kepada Proton yang berjaya mengeluarkan model Inspira. Lepas ni boleh ramai ramai pergi tengok macam mana rupa kereta yang sebenar. Kalau u all nak komen pasal kereta ni, komen lah puas puas. Bagi aku, Inspira merupakan kereta paling terbaik pernah dikeluarkan oleh Proton. Poyo jer ayat aku kan?

...Cerita Tamat...


10 November 2010

Happy Best Day Wan

...Cerita Mula...

Hey all, today birthday wan aku. Kalau kat Negeri Sembilan aku panggil wan. Tapi kalau di Perak panggil opah. Wan pula gelaran untuk laki laki kat Perak. So, dikesempatan ini aku nak wish happy birthday untuk wan aku. Tapi kan, aku tak ingat berapa umur dia. Kalau tak silap macam 70 tahun kot. Aku pon ingat ingat lupa. Kalau tak 70 tahun, 80 tahun kot.


Hahaha.. Ini dia wan kesayangan aku dulu, kini dan selamanya. Baru 4 hari lepas jumpa dengan dia kat kampung. Aku paling suka masakan dia. Memang best.


Kalau u all nak tahu, aku dengan wan aku. Mempunyai hobi yang sama. Nak tau apa? Shopping & jalan jalan serata alam. Biasanya kat kampung aku akan ajak wan jalan jalan & shopping.


Kalau u all nak tau, time interview untuk masuk UPSI. Wan aku yang temankan aku pergi USM, Kubang Kerian, Kelantan. Memang terharu masa tu.Sebab dia nak temankan aku.Sebenarnya tujuan utama shopping jer. Ngee.. Selamat dapat masuk UPSI. Kalau tak.. Malu dowh...

P/s- Walaupun umur wan aku dah tua. Muka dia still muda ok. Tak ada pakai susuk pon. Kalau nak tahu apa rahsia dia. Tanya lah dengan aku. Hahaha..

...Cerita Tamat...

09 November 2010

Cara Paling Berkesan Kepada Mereka Yang Tidak Boleh Tidur

...Cerita Mula...

Hey all, mesti ramai diantara kita yang mengalami masalah tidak boleh tidur. Setelah aku melakukan kajian selama 4 hari. Akhirnya aku berjaya mencipta ubat untuk mereka yang tidak boleh tidur. Kalau family aku tahu. Mesti mereka berbangga dengan kejayaan aku. Mesti mereka buat kenduri 7 hari 6 malam. Lepas ni, aku bioleh mendapat gelaran Prof Madya di atas sumbangan aku kepada dunia. Hahaha (Aku memang suka berangan). Tolong jangan nak gelak okie.

Caranya memang mudah, memandangkan sekarang study week. Aku perlu membaca berpuluh puluh buah buku. Baik bahasa Melayu, Cina, Iban, Inggeris dan German. So, kepada mereka yang tidak boleh tidur. Sila baca buku yang banyak mengandungi teori or fakta. Aku yakin 230% kurang dari 10 minit u all semua akan tidur. Kalau tidak percaya, sila cuba sendiri. Tidak perlukan duit beribu ribu ringgit untuk beli ubat tidur.


Hahaha.. Sempat snap pic.. Sebelum aku menidurkan diri di library. ZzzZzzzz.. Mak guard kat situ tidak boleh berkata kata ketika ini. Hanya mampu melihat air liur basi yang memenuhi meja..Weekkk.. ( Cuba u all bayangkan)


P/s- Saya telah berjaya untuk menidurkan diri kurang dari 10 minit. Anda bila lagi. Cuba sekali pasti nak lagi. Kalau u all nak tahu, dah 4 hari buku yang baca aku. Mesti kawan kawan aku bahagia tengok aku tak dapat study. Arghhh...

...Cerita Tamat...

07 November 2010

Empty

...Cerita Mula...

Salam semua, u all mesti perasan. Semenjak tiga menjak ni. Asyik banjir jer. Kesian kat mereka yang terlibat kan. Kalau u all nak tahu. KTM pon tak jalan. So, apa lagi. Masa aku balik dari Langkawi. Aku terpaksa pula menyewa bas untuk balik ke Tanjong Malim 3 hari lepas. Kesian kawan kawan aku yang join trip Langkawi. We all terpaksa bayar duit tambahan. Memang sedih aku tengok muka dia orang semua. Tapi, nak buat macam mana kan. Nak tak nak, dia orang kena juga bayar. Kalau tak bayar faham faham sendiri lah.

Hari ni, seharian hujan dekat Tanjong Malim. Kemungkinan besar akan hujan dan terus hujan. Bila hujan, faham faham je lah. Nak keluar pon tak boleh. Sebagai langkah berjaga jaga. Aku dah beli stok makanan untuk 3 minggu. Aku takut mati kelaparan dalam bilik ni. Kalau u all nak tahu, aku ni jenis manusia yang tidak suka makan nasi. Bagi aku, nasi boleh membuatkan kita jadi gemuk dan menjadi sedikit PEMALAS. 

Untuk 3 minggu ni, MENU utama aku daging burger, spicy wedges, sosej, roti yang sarat dengan gandum, biskut jacobs, mineral water & coklat. Aku nak cuba meng"diet"kan diri. Mogok tak mau makan nasi, mogok tak mau makan ayam lagi. 

P/s- Aku rasa paling lama tak makan nasi cuma 3 hari je. Hik3.. Oit.. Lupa pulak.. Apa kaitan tajuk dengan cerita aku? hahaha

...Cerita Tamat...