Sila Jangan Klik

FOLLOW ME AND I WILL FOLLOW YOU BACK..

Iklan lagi

06 April 2010

Aku Suka Makan Pisang!!

Entry kali ini  agak panjang sedikit, memang ada kaitan dengan pisang. Aku tahu U all bukan suka sangat baca entry kalau panjang menjela ni. Nak tak nak, U all baca je lah sebagai pedoman hidup. Kalau tak baca pon aku tak makan hati. Mungkin cerita ni ada kaitan dengan diri aku dan U all semua.
...CeriTa Mula...
Esah, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.  Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji.

Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.  “Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Esah. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.  Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk .

Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan. Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Esah sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa. “Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Esah. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu.

Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk. “Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Esah. 
 
Esah mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. 
Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.

Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati.. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.
...CeriTa tamat...

4 comments:

Daniel said...

setuju dgn cerita ni.. x baik kita benci orang kan. Danny paling benci orang macam ni.. cerita ni pon macam ada kaitan dgn danny & kawan2.. ho3..

HairiAks said...

betul2....sokong 100%

FAizal@DeboT said...

bgus cerita nie.. beri iktibar n pengajaran.. :)

@reltzsensei said...

kan...entry kali ni pnjg sei...hehehe..tp baek tuk org yg ske benci membenci...mjur i xske benci org..org je benci i...hahahah