Sila Jangan Klik

FOLLOW ME AND I WILL FOLLOW YOU BACK..

Iklan lagi

20 March 2010

Disebalik Kedai Makan ESAH

...CerITa Mula...
U all untuk post kali ini lebih kepada memaki dan melahar orang. Biasalah tengah-tengah bulan ni. Bukannya aku ni datang bulan, tapi teringin pulak ingin maki orang sampai orang tu merajuk naik ke bulan.. hahaha... Mungkin ini cerita dah basi yang akan aku HOT kan...
 ( Inilah kedai yang aku maksudkan, memang keji sangat-sangat.. Nak tahu sebab apa.. jom aku ceritakan dari A-W sahaja.. kalau nak sampai Z datang bilik aku ye..lalalala)
Semalam di Cameron lebih kurang Jam 3petang, kami berempat terlalu lapar yang amat. dari pagi sampai petang cuma makan roti, asam, ais cream, coklat dan Strawberry sahaja. Tiba-tiba lapar nasi. cari punya cari tidak juga jumpa dengan gerai makan, kalau ada pon kedai cina dan india. Sehinggalah kami jumpa dengan kedai dekat dengan lorong pasar.. kedai ni lebih kurang macam warung lah.
( Satu-satunya kedai Melayu yang jual nasi di sini.. keji sangat...)
Dipendekan cerita, Aku dan geng aku makan Nasi Ayam dan Teh O Ais. mula-mula tak da lah marah sangat. yang buat aku marah sangat dengan orang tu dia cadangkan suruh amik nasi tambah. So, salah sorang rakan aku terimalah tawaran tersebut, dan aku dengan 3 rakan yang lain menolak. Bila sampai je nasi dia bagi tahu " dik yang ni untuk nasi tambah ye". yang ni nasi biasa. Rasanya nasi tu sama banyak dengan  nasi kami, cuma bezanya nasi tambah tu dia taburkan dalam pinggan. Memang keji makcik tu.

Kes kedua, dah macam nak belajar law lah pulak kan siap ada kes lagi... hahaa.. kami belum habis makan lagi.. ada lah ayam dalam pinggan tu. air pon x habis lagi, dengan penuh bergaya dan kurang sopan Mak cik tu terus angkat pinggan tu, x mintak izan lagi.. Dia ingat muka dia cantik sangat ke, dah lah hidung kembang macam badak sumbu, Gigi macam Halimah Jongang Vs Esah Jongang, muka macam tengiling bunting 14tahun, baju macam orang kampung.. sakit hati...

Aku bukan marah sebab tu saja U all, Layanan dia macam kami ni mintak sedekah je, kami bayar lah. bila letak makanan pon macam nak retak 100 pinggan tu. nasi dia terlalu sikit, air macam x da gula, mahal nak mampus.. kalau makan KFCpon kenyang lagi.. harga pon dekat nak sama dengan KFC. baik makan KFC kan.

Tiba masa nak bayar pulak, bila  aku cakap nak bayar asing-asing terus dia lari masuk dalam. memang sial perangai dia. time tu rasa macam x mau bayar je. boleh lagi buat muka marah dan bengis. bila aku bayar siap campak baki duit tu atas meja,bukan itu sahaja terima kasih pon x cakap. sakitnya hati. Aku ingat nak bagi penampar 360' dekat makcik tu.. tapi tempat dia kan. hari ni hari dia.. kawan-kawan aku marah sangat-sangat dengan kedai tu, bukan setakat mahal, kotor, kecil, busuk, pekerja dan majikan dia pon sama juga.

P/s- kepada peniaga di luar tu.. janganlah bersikap kurang ajar dengan pelanggan. tanpa pelanggan siapa lah anda. dan U all yang nak pergi cameron jangan makan kedai ESAH ni.. kedai yang paling keji aku pernah makan. kepada EsaH.. selamat time tu x da kedai lain yang buka. ko ingat aku teringin sangat ke nak makan kedai ko tu. kalau bagi FREE pon aku x hingin...

12 comments:

Hizami Li said...

ahha.
sabar je.
yg penting, nama pun dah ESAH.
buruk sgt.
ops.
aku dah pernah kena layanan buruk drpd pengusaha kedai mkn mcm ni.
mmg masa nak bayar, mmg aku tak pandang muke dorang.
ahha~

afzainizam said...

Salam dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

ape pun kami sedang baca older entry pos korang ni… thanks kongsi cerita..thanks harap respond yang baik dari blog korang ni…Suport kami

@reltzsensei said...

hahaha...rie klu i, dh lme i penampor makcik tu..tp cam zalim sgt lak..i ni laki budiman..pe kate klu kiter bakor jer kedai die tu..sekurang2nyer die leh wat kedai baru kan?agi cantik n bersih..hahahaha

HairiAks said...

Ril, Kalu ikutka hati memang i nak tampar.. tapi hormat dia sbgai org tua kan.. kot bakar kedai dia.. pas tu kita buka kedai kat situ..ok x? jutawan tu... 1 bulan 1 juta pndapatan kita..lalalal

@reltzsensei said...

kan..bek kiter bako jer kedai die tu..leh bisnez...smentare nk tunggu posting ni..skg ni otak kne pandai biznes...huhuhu...

feedah said...

sabo hairi...
takpe2.... nanti akan dibalas sikap die tu..
kiter doa jelah yg ESAH akan dapat HIDAYAT dari ALLAH swt...

Anonymous said...

Ada lagi orang macam ni dekat dunia ni kan, kalau masa tu aku dekat tempat ko. memang aku bagi duit pon cara baling-baling. suruh dia pungut dekat lantai tu. kalau ada syiling lagi bagus, kita baling macam nak bagi ayam makan tu. ok x idea ni?

anis said...

kesian sgt2 kt ko...aku simpati sgt2...
aku ingtkan kes mat ble jer yg teruk..tp lg teruk dr mat ble..huhuhu....sabo yer..

Anonymous said...

smalam aku ke cameron.. betul la cakap ko.. gerai esah memang mcm sial.. dari tauke sampai la tukang ambik ordernye..

nur said...

sumpah.. kedai paling sial penah aku pi.. baru ni aku pi.. sama jah.. aku orang penang.. makan nasik buh kuah campuq.. dia macam apa lg muka kata geli makcik kedarah nasi kuah campur.. dahlaa mahai... lepas tuu siap maki adik aku kata silap order air..padahai dia yang silap buat...

Anonymous said...

Dah 6 taun entry tuan blog....tp mokcik esah ni mmg x prnh dpt hidayah
....iolls gi smlm dah la mulut murai cam tercabut poen...bising duk marah customers

HairiAks said...

Hahaha.. bila lah nak dapat hidayah mak cik ni...