Sila Jangan Klik

FOLLOW ME AND I WILL FOLLOW YOU BACK..

Iklan lagi

23 June 2010

Awas Ketika Makan Apple!!!

...Cerita Mula...

Salam semua, Prince ingin berkongsi sedikit maklumat berkaitan  buah Apple yang diimport dari luar Negara. Hati hati ketika anda membeli dan makan. Pastikan anda tidak makan kulit Apple kerana  kemungkinan ianya dilapisi dengan lilin. Kalau tidak percaya, aku akan tunjukan. Sila lihat di bawah.


Wax digunakan untuk memastikan Apple kekal segar dan tahan lama. Pasti ramai yang tidak percaya, WAX membolehkan Apple menjadi segar sepanjang masa. Adakalanya boleh bertahan sehingga 1 tahun. Wax juga menghalang bakteria dari merosakan buah tersebut. Sila makan  epal setelah anda membuang kulit ataupun mengikis lilin yang terdapat di kulit. Seperti dalam gambar di bawah.


...Cerita Tamat...

51 comments:

lady XOXO said...

wah..bagus tui PRINCE sharing macam2 to we all.. next time kena hati2 nie.. tq for the info...

@reltzsensei said...

wa camtu kne rebus dlu r epal tu..bia lilin tu ilang ek?ngee..

cik panadol said...

nasib baik tak suke makan kulit epal...thanks for the info...

Azman Roslan said...

bahaya betul la, taknak makan epal lagi...


Bagaimana Buat Duit Dengan Blog List

Badboy91 said...

great info prince..

a i d a ; said...

thanks for sharing info ni.
baru tahu.
dah la suka makan epal. hehe.

peaNut said...

eyh bagus tul la info ni...tq ya encik ensem coz sharing this info!!~

flyz said...

adusss!!! selama nih dah telan byk lilin.

fairuz said...

ohh.patotlah mak i kalau mkn epal,dia kupas kulit tu. kalau kite rebus b4 mkn ok gak kan?nnt cair lilin tu. heee

AesyaZealous said...

kene kupas dulu la nmpknye.huhuh

sue said...

lilin tue xde khasiat ker...?hehe

mR.sYaH said...

tq 4 sharing.. selama ni relax je kunyah kulit epal.. tp aku basuh dulu.. heheh..

HairiAks said...

Xoxo..
Hahah.. ur wlcm...

HairiAks said...

Ril kalau rebus pon dia x ilang r... kalau bakar.. maybe dia cair.. tp still lg wex dia melekat kat kulit... So, buang je kulit... boleh?

HairiAks said...

Azman..
jangan lah sampai x makan pulak.. yg bhaya kulit je...
Tapi dalam dia ok.. x bahaya...

HairiAks said...

Badboy..
Thx..

HairiAks said...

aida.. u r welcm...

HairiAks said...

Peanut..
U r wlcm.. ngeee..

HairiAks said...

flyz..
Hahaha.. x pa.. lpas ni mesti lbih berhati2 ok...

HairiAks said...

Fairuz..
kalau kita rebus.. khasiat & vitamin dia akan hilang..
Cara mak awak tu btul.. buang kulit je.. he3... tp klu teringin nak rebus boleh je...

HairiAks said...

Aesya..
Ahhh.. kupas lah dulu.. kuas lebih baik..

HairiAks said...

Sue..
Hairi pon x pasti ada khasiat ke x.. biasanya ada bahan kimia dlm tu.. WEX tu mcm ada asid untuk bagi epal tahan lama.. kalau dh asid.. bhaya lah tu...

HairiAks said...

Syah...
Kira nasib gak.. klu dpt buah yg ori x pa.. ni dpt yg ada lilin tu yg bahaya...
he3...

HairiAks said...

Cik Panadol..
Thx.. ok...

iniAKU said...

errk..bercahaya perot aku cmnie. penoh ngn lilin

HairiAks said...

Ini Aku..
Hahaha.. Bercahaya? mmmmm...
Plik2... klu mkn cili... msti trus tbakar kan.. ha3..

anjungummi said...

sllu buang kulit buah2an sblm makan..sayuran pula rendam dlm air garam...

senandung semalam said...

gud info la prince....
lepas ni akn aku kikis2 semue epal...
hhahaaaa

.: Keyri + Atiqah:. said...

agak2 mst b4 nie slalu mkn lilin.

tak prasan mkn epal termkn lilin jgk. hehe

iRfan Johan said...

nk mkn kulit..kikis dlu la kasi bersih...huhu

iRfan Johan said...

nk mkn kulit..kikis dlu la kasi bersih...huhu

Rowena Chasez said...

teringat kt citer house of wax...
heee~

✿ pRiNcEsS QiSh (◕‿◕✿) said...

before mkn kena check lh..tpi cm jarang jer mkn apple ni...

HairiAks said...

Anjung..
betul tu.. biar mati semua bkteria yg ada kt buah & syur tu. he3..

HairiAks said...

Senandung..
Thx.. Kikis.. jangan x kikis.. :)

HairiAks said...

Keyri..
So, lpas ni kita perlu kbh berhati2.. jgn mkn lilin lagi.. he3..

HairiAks said...

Irfan..
Betul tu.. kikis dlu bru mkn..

HairiAks said...

Rowena..
mcm2 lah awak ni.. ngee.. x pa janji awak bhagia dgn cerita tu...

HairiAks said...

Princess
he3.. msti suka mkn strawberry je kan? ngee..

ai na said...

hee! takut pulak. slame ni main bedal je sbb amat suke apple.. pasni nak buang kulit..

a'ai-university

FiRsYa MeLisSa said...

tak tau pulak cm tu~
takutlah jugak nie..
kena jga2 kalau mkn apple pasni..
tapi apple mmg sedap..!!

HairiAks said...

ai na
Lpas ni buang kulit dlu k..jgn dok bedal je..
nti sakit sape susah..
Price jugakk....... ngeee...

HairiAks said...

Firsya..
Ya.. apple mmg sedap...
tp yg x sdap Apple hijau..
masam r.. x suka.. x suka...

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

Oh macam tu ceritanya. patut begitu cantik sekali cam berkilat jer apple tu...kalau makan jadi cam puteri lilin tak perla.. ekk...licin jer kulit cam lilin.hehhe

Daniel said...

Bhaya.. Tapi kalau buang kilit hilang Vitamin dia.. nti nada khasiat lah..

Jom bace entry baru..

Danny Sakura- 24-06-2010

HairiAks said...

sweetiie..
Klau sweetie x makan pon mmg dh mcm pteri lilin.. he2..
kalau prince makan mesti jadi Prince Lilin kan.. he3...

HairiAks said...

Daniel..
mmg lah kalau buang x da khasiat lagi..
tapi lbh baik buang dari kita mkn bhan kimia kan..
klu x ckup vtamin.. kita boleh mkn vtamin C.. dkt Farmasi ada jual.. he..
Nanti hairi bace entry k.. ngee...

f.A.r.A.h said...

hey bdk tg malim. ptot la epal berkilat2 jew. buat org suka nak tgk lagi2 nak mkn. sj drop by :DD

maiTuty said...

iye ek..
baru tahu..
TQ yah

HairiAks said...

FaRaH..
Haha.. Super Duper budak Tg Malim ni..
he3..
mmg berkilat2...
ngee....

HairiAks said...

Maituty..
ok.. u r wlcm...
he3..